Ontwerp

Het ontwerpen van een website begint met inventariseren. Wat is de boomstructuur van uw site? Is de bestaande tekst nog bruikbaar? Wie schrijft nieuwe teksten? Wat kan worden weggelaten? Welke afbeeldingen plaatst u? Wat moet de uitstraling van uw website zijn? Gaat u de website zelf beheren? En zo zijn er nog veel meer vragen te beantwoorden waarna de eerste schetsen gemaakt kunnen worden.

Uit recent onderzoek is gebleken dat slechte vormgeving van websites de (verkoop)opbrengsten met vijftig procent doet dalen, omdat bezoekers niet vinden wat ze zoeken. Een consistent vormgegeven site loont dus.
Er werd gekeken naar:

  • Kwaliteit en presentatie van de informatie: de bezoeker moet onmiddellijk begrijpen wat het bedrijf doet, welke producten en diensten er aangeboden worden en waar corporate en contactinformatie te vinden is.
  • Navigatiegemak: een website moet goed georganiseerd zijn, zeker als een website zich richt op verschillende doelgroepen. Verder moet een site snel laden en moet een bezoeker eenvoudig naar andere secties kunnen klikken.
  • Ontwerp: de site moet aantrekkelijk ogen en de tekst moet makkelijk te lezen zijn. Illustraties moeten functioneel zijn en video en audio kunnen creatief ingezet worden.
  • E-commerce: een website die ook klantenondersteuning biedt en producten verkoopt, moet daarin heel helder en betrouwbaar overkomen.
  • Extra’s: zoals community, een forum, het aanvragen van een e-mail nieuwsbrief, bedrijfsinformatie of verwijzingen naar andere informatie.

Wie naar een succesvolle website streeft, zorgt ervoor dat de website in beweging is. Niet zozeer door doorlopend nieuwe onderwerpen toe te voegen of nieuwe navigatie en vormgeving te introduceren, maar door te zorgen dat de inhoud doorlopend actueel gehouden wordt en door te zorgen dat de website werkelijk iets toevoegt aan de bedrijfsdoelstellingen. Dit proces vereist zorgvuldige aandacht en voortdurende ontwikkeling. Want een website die niet aan de verwachtingen voldoet, kan een bedrijf een slechte naam bezorgen.